Dolej do gotowania. Wypłucze gorycz ze szparagów

Dolej do gotowania. Wypłucze gorycz ze szparagów

Jak gotować szparagi, aby nie miały gorzkiego smaku?
Jak gotować szparagi, aby nie miały gorzkiego smaku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.05.2024 15:59, aktualizacja: 10.05.2024 21:41

Właśnie rozpoczął się sezon na uwielbiane przez wielu szparagi. Czasami jednak zdarza się, że po ugotowaniu mają lekko gorzkawy smak. Bez obaw - można temu w prosty sposób zaradzić.

W maju możemy ponownie zacząć zajadać się szparagami, z których przyrządzimy wiele smacznych, a do tego pożywnych dań. Warto jednak wiedzieć, jak je prawidłowo ugotować, by móc w pełni zachwycać się ich smakiem. Ważny jest nie tylko sposób ich gotowania, ale również składniki.

Dlaczego szparagi mają gorzki smak?

Spożywanie szparagów może przynieść nam wiele zdrowotnych korzyści. Warzywo stanowi prawdziwe bogactwo witamin C oraz E, a także minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich także kwas foliowy oraz wapń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie zawsze jednak można je jeść. Jednym z przeciwwskazań jest alergia na rośliny liliowate, do których szparagi się zaliczają. Ze spożywania tych warzywa powinny zrezygnować również osoby, które zmagają się z odkładaniem się kwasu moczowego, czyli np. z dną moczanową.

Dlaczego jednak szparagi mają gorzki smak? Winy należy upatrywać w składnikach siarkowych oraz asparynie, które w nich znajdziemy.

© Materiały WP

Jak ugotować szparagi, by nie były gorzkie?

Szparagi można przyrządzić na różne sposoby. Jednym z najpopularniejszych z nich jest ugotowanie ich w wodzie. Nie zawsze jednak smakują tak, jakbyśmy tego chcieli. Na szczęście można temu zaradzić.

W pierwszej kolejności zadbaj o odpowiedni garnek. Ważne, aby był wąski, a jednocześnie wysoki tak, by można było umieścić w nim szparagi główkami do góry. Nie nalewajmy jednak do niego zbyt dużo wody.

Po zagotowaniu wody należy wsypać do niej łyżeczkę soli. Nie zaszkodzi także dodać łyżeczkę cukru. Dopiero wtedy możemy umieścić w środku szparagi. To jednak nie wszystko. Aby pozbyć się ich gorzkiego smaku, wystarczy dodać do garnka trochę mleka.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta